Meer uitleg over biOrb voor aanschaf en werking


Beschrijving

Uitleg over biOrb

Welkom op de website van My Biorp


Direct shoppen in de biorb webshop

Op zoek naar een eenvoudig te onderhouden aquarium voor beginners en gevorderde.


Een biOrb aqaurium is compact, gemakkelijk op te zetten, eenvoudig te onderhouden en ziet er schitterend uit.

Perfect als pronk stuk in de kamer of op kantoor.


De biOrbs gebruiken acryl in plaats van glas. Acryl is in vergelijking met glas helderder, tien keer zo sterk en 50% lichter.

Het aanbod is enorm groot. En word nog steeds uitgebreid met meer decor stukken, ornamenten, planten maar ook met nieuwe aquaria.


Werking van het biOrb aquarium

De basiswerking van het biOrb-systeem is de circulatie van het water en het gebruik van meerdere filtersystemen (biologisch, mechanisch en chemisch). De biOrb is uitgebreid onderzocht door de University of Veterinary Medicine (Hannover). De circulatie zorgt voor een hogere zuurstofconcentratie.


Het water circuleert door de luchtstroom. Via de stenen onderin zetten goede bacteriën de giftige elementen (ammonia) van de afvalstoffen van de vissen om in nitraat. De stenen bieden een oppervlakte ter grootte van een voetbalveld.

Het filtercartridge trekt afval aan en houdt dit samen met verontreinigende stoffen vast in een spons en fijnmazig gangennetwerk. Afval van de vissen zakt naar de bodem, daar waar het filter is.

In een laatste stap komt het water langs chemische korreltjes die nitraat en fosfaat verwijderen. Ze stabliseren het water en zorgen ervoor dat het helder blijft.

Het verschoonde water komt weer terug het aquarium in. De goede bacteriën blijven na het vervangen van het filter in het aquarium.

Eerste stappen voor aanschaf van een biOrb aquarium

Als we het hebben over de eerste stappen, dan zijn de meeste mensen het aquarium al aan het inrichten. Maar in geval van een biOrb is de eerste stap om na te denken over de vorm en de kleur van het aquarium. Momenteel zijn er 6 modellen en de meeste modellen hebben doorgaans 3 beschikbare kleuren (wit, zwart en transparant) op enkele uitzonderingen na (zoals Halo grijs en wit).

Dan is er de verlichting, wilt u alleen wit LED verlichting of meer kleuren verlichting inclusief nachtverlichting (moonlight) dan is MCR een optie.

En tot slot gaat u het aquarium inrichten met alleen decor en zijde planten of komen er ook vissen in. U moet beseffen dat een aquarium met vissen meer onderhoud behoeft, vaker water verversen (elke 2 weken 20%), vaker filter patroon vervangen (elke 4 weken) maar u heeft ook een verwarming nodig om de aquarium op een constante temperatuur te houden.

Ons advies is altijd om het eerst eens een paar weken te proberen zonder vissen. U heeft dan meer tijd om over de vissen na te denken. Het is eenvoudiger om vissen te kopen dan er afscheid van te nemen.

Aanschaffen van het biOrb aquarium met vissen bestand

Heeft u voor aanschaf al besloten dat u een biOrb wenst met visjes dan hier een advies.

Normaliter laat je een aquarium eerst een week of twee draaien. De biOrb geeft aan dat je de volgende dag al twee kleine vissen kunt loslaten. Vervolgens is het zaak steeds 28 dagen te wachten voordat je weer twee nieuwe vissen toevoegt. In deze periode groeien de goede bacteriën. Als je te snel vissen toevoegt dan gaan ze allemaal dood.

Dus: Je koopt eerst het aquarium en pas later de vissen.

Kies bij het kopen van vissen voor soortgenoten van hetzelfde geslacht. Dus bijvoorbeeld twee mannelijke guppies. De biOrb biedt ruimte aan een paar kleine vissen en als ze zouden gaan jongen heb je er ineens tientallen bij. Meerdere vissen bij elkaar zorgt voor gezelschap.

biOrb adviceerd maximaal 3 visjes per 15 liter.


Koudwater, tropisch of zeewater?

De standaarduitvoering van het biOrb aquarium is bedoeld voor het opzetten van een koudwater aquarium.

Als je meer wilt dan goudvissen dan moet je er een tropisch aquarium van maken. Daarvoor koop je een setje met een thermometer. Voor het verwarmingselement heb je een extra stopcontact nodig.

Voor het opzetten van een zoutwater aquarium is er een Marine Conversion Kit. Bij een zoutwateraquarium hoort een andere onderhoudsset. Naast een ander soort filter krijg je er een zakje speciaal zout bij.


Voor de volledigheid: biOrb verkoopt ook een terrarium (de biOrb AIR).


Intelligent led en MCR

Hier hebben we een appart hoofdstuk voor gemaakt waar u alles over de verlichting kunt lezen.

Dit hoofdstuk heet "Betekenis van MCR"


Pomp en onderhoudsset

Om de week ververs je 20% van het water. Je kunt een pomp kopen waarmee je eenvoudig het water uit het aquarium zuigt.

Neem direct een of meerdere extra onderhoudssets (service kits) mee. Deze bevat een filter en zakjes om het water schoon en helder te houden. Je vervangt het filter iedere vier tot acht weken en je kunt de onderhoudssets via internet bestellen.

Overweeg de Bubble tube cleaner, daarmee kun je de luchtpijp van binnen en buiten schoonmaken.


Aankleding van het aquarium: ornamenten, stenen en planten

biOrb levert ornamenten, zakjes stenen en kunstmatige planten om je bak naar wens in te richten.

Je kunt de luchtbuis laten zoals deze is of aankleden met een ornament. Dat kan bijvoorbeeld een sculptuur zijn of een grasachtige plant.

De stenen zijn er onder andere in zwart, wit, groen en rood. Naast staande planten in diverse lengtes en kleuren kun je kiezen uit bolletjes.

Op de verpakking kun je zien of een onderdeel bij jouw biOrb past. Sommige planten zijn bijvoorbeeld bedoeld voor hogere biOrbs.

Bij sommige biOrbs kun je een mooie standaard kopen.

In elkaar zetten van het biOrb aquarium

Om te voorkomen dat in je biOrb snel veel algen groeien plaats je de bak niet in de buurt van een verwarming en niet in zonlicht.

Voor een koudwater aquarium heb je één stopcontact in de buurt nodig, voor tropisch of zoutwater een extra stopcontact voor het verwarmingselement. Daarnaast moet je natuurlijk een stabiele ondergrond hebben, een bak met water is heel zwaar.

Eerst draai je het filter op de luchtbuis. Daarna draai je deze combinatie vast op de bodem van het aquarium.


De keramische stenen was je stuk-voor-stuk af onder de kraan. Stenen kleiner dan een erwt gooi je weg. Daarna beleg je de bodem met de keramische stenen. Leg ze goed om het filter heen zodat je vissen nog beter uit de buurt van het filter blijven.


Uit het aquarium komt een luchtslang. Die sluit je aan op de meegeleverde pomp. biOrb adviseert de pomp hoger dan je aquarium te houden zodat alles droog blijft in geval van lekkage aan het ventiel. Op zich zit er op de slag dus wel al een terugslagventiel (waterstop).

De pomp en de lamp sluit je aan op de meegeleverde transformator.

Vervolgens vul je de bak met leidingwater op kamertemperatuur tot zo’n 7,5 cm boven de luchtbuis.

Daarna laat je eventueel een ornament over de luchtbuis zakken en vul je het aquarium met de rest van je decoratie.

Tenslotte schud je het zakje “Water Conditioner” en gooi je de inhoud in het aquarium. 24 uur later doe je hetzelfde met het zakje “Biological Booster”.

Onderhoud van het biOrb aquarium

Dagelijks voer je de vissen eenmaal op ongeveer hetzelfde tijdstip. Niet teveel, het moet binnen een minuut opgegeten zijn. Blijft er toch wat over, haal dat dan na een minuut of vijf uit het aquarium om vervuiling te voorkomen.

Om de week ververs je 20% van het water. De slang met pomp is hiervoor handig. Met een emmer op een lager niveau dan het aquarium hoef je de stroom water alleen maar even op gang te brengen met het pompje. Plaats daarna water op kamertemperatuur terug. Of zet een dag van tevoren alvast water klaar zodat het op kamertemperatuur kan komen. Bij het terugplaatsen zet je de emmer met schoon water juist hoger dan het aquarium neer.

De pomp moet altijd draaien. Je stopt ‘m alleen tijdens onderhoud aan het aquarium (filter vervangen, schoonmaken). Als de pomp het niet meer doet dan moet je dus snel een nieuwe kopen. Waarschijnlijker is dat de pomp al eerder lawaai gaat maken of dat de capaciteit van luchtbellen zichtbaar afneemt.

De lamp laat zet je iedere dag een uur of vijf aan. De lamp gaat 50.000 uur mee en zou dus nooit vervangen hoeven te worden. Tenzij je een intelligent led wilt hebben.

Filter vervangen

Het filtercartridge verwijder je, afhankelijk van de omvang van je aquarium, iedere zes tot acht weken. Hoe kleiner het aquarium, hoe vaker je het filter vervangt. Er is een speciaal filter te koop gericht op de bestrijding van algen.

Het vervangen van het filter kun je handig combineren met het om de week verversen van het water. Je moet 24 uur van tevoren twee dingen voorbereiden:

  1. Bij het filter zitten zakjes Water Conditioner en Biological Booster. Mix het zakje Water Conditioner met een emmer water en laat dit op kamertemperatuur komen.
  2. Bij het filter zit een schoonmaakdoekje (Cleaning pad) om de bak schoon te maken van bijvoorbeeld algen. Oogt direct een stuk beter. Met het doekje kun je ook de lamp schoonmaken.

De onderstaande video laat zien hoe je het filter vervangt.


Omdat je de luchtpijp toch in je handen hebt kun je ‘m net zo goed schoonmaken. Daarvoor kun je een speciale gereedschap (Bubble tube cleaner) kopen waarmee je de luchtpijp van binnen en buiten schoonmaakt.

Na het verversen van het water gooi je het zakje Biological Booster in het aquarium. Het water is dan weer even troebel maar trekt na een paar uur bij.

Kunstmatige planten schoonmaken

Zijn je planten na verloop van tijd minder mooi door algen? Dan kun je de oorspronkelijke kleur terugkrijgen door ze een nachtje in een emmer lauw water met zout te laten staan. Laat de emmer met planten vollopen en sprenkel keukenzout op de “bladeren”.

Spoel de volgende dag de planten goed af zodat er zo min mogelijk zout in het aquarium terecht komt. Plaats de schoongemaakte planten terug.

Air Stone vervangen

Iedere drie maanden vervang je de zogenaamde “Air Stone” onder het filter. Als het goed is dan nemen de luchtbellen weer toe nadat je dit gedaan hebt.


Ook voor garantie en onderdelen kunt u bij ons terecht.

Kom gerust langs in onze showroom in Almere

Televisieweg 53, 1322AJ, Almere. - Tel: 036 5350973 - info@biorp.nl

Bezoek ook onze facebook pagina


My Biorp is een onderdeel van Heldere5er